Середньодобове споживання е/е зросло майже на 5% через похолодання – Укренерго

На роботу енергосистеми протягом другого тижня листопада кардинально вплинуло збільшення електроспоживання через зменшення температури повітря (середня температура повітря за тиждень склала 4,5 °С).

Про це повідомляє прес-служба НЕК «Укренерго».

Сумарне електроспоживання за зазначений тиждень у порівнянні з попереднім збільшилося на 4,7% до 3,03 млрд кВт · год. Зокрема, зросло середньодобове електроспоживання в робочі дні на 4,8% до 436,9 млн кВт · год і в вихідні – на 4,5% до 420,9 млн кВт · год.

Крім того, спостерігалося збільшення середньодобових обсягів споживання електроенергії в робочі дні на 5,7%, а у вихідні – на 5%. З початку листопада, за оперативними даними, обсяг споживання склав 6,3 млрд кВт год, що на 2,3% більше прогнозного значення.

За підсумками тижня виробництво електроенергії на атомних електростанціях (АЕС) склало 1,39 млрд кВт · год, що на 1,1% більше показника минулого тижня (1,37 млрд кВт · год). Середньодобове виробництво склало 198,4 млн кВт · год. Базова навантаження АЕС протягом 9-12 листопада коливалося в межах 8,1-8,2 ГВт.

Протягом решти трьох днів (13-15 листопада) за згодою НАЕК «Енергоатом» стало можливе дозавантаження енергоблоку №3 Южно-Української АЕС на 270 МВт до 8,5 ГВт (який був розвантажений до 600 МВт з технічних причин), що позитивно відбилося на роботі всієї енергосистеми.

Надалі, 14 листопада, після отримання відповідного дозволу від Держатомрегулювання, «Енергоатом» зміг включити в роботу енергоблок №4 Запорізької АЕС (ЗАЕС). В той же день, від мережі був відключений енергоблок №3 Рівненської АЕС для проведення планового капітального ремонту.

У той же час, переносяться терміни завершення ремонтів інших енергоблоків ЗАЕС. За останніми даними, отриманими від «Енергоатому», підключення до мережі енергоблоку №2 планується в період 25-28 листопада, а енергоблоку №5 – 30 листопада.

Зазначені терміни не є остаточними і можуть бути змінені. Таким чином, на роботу енергосистеми значно вплинув фактор неможливості подальшого збільшення навантаження АЕС через затримку з підключенням до мережі енергоблоків.

Станом на 16 листопада в роботі було 10 з 15 атомних енергоблоків. З початку листопада АЕС виробили 2,96 млрд кВт год, що на 12,2% більше значення прогнозного балансу. Частка АЕС в загальному виробництві зменшилася з 46% до 44% в порівнянні з минулим тижнем.

Зростання споживання електроенергії, значне зменшення виробництва е/е ВДЕ і неможливість підключення до мережі додаткових енергоблоків АЕС призвели до того, що для забезпечення балансу доводилося збільшувати потужність теплових (ТЕС) і гідроелектростанцій (ГЕС).

Як наслідок, ТЕС за тиждень виробили 1,16 млрд кВт · год, що на 20,2% більше показника минулого тижня (0,96 млрд кВт · год). Середньодобове виробництво склало близько 165,3 млн кВт · год.

До кінця тижня збільшилася кількість блоків ТЕС і ТЕЦ, які завантажуються для балансування ОЕС по команді диспетчерського центру «Укренерго». Так для забезпечення регулюючого діапазону по команді диспетчера в різні дні вводилося в роботу від 4 до 7 теплових енергоблоків, які перебували на той момент в холодному резерві.

З початку листопада ТЕС виробили 2,24 млрд кВт · год, що на 5,3% менше прогнозного балансу. Частка ТЕС у загальному виробництві електроенергії за тиждень збільшилася з 32% до 37% в порівнянні з попереднім тижнем. ГЕС за зазначений тиждень виробили 145,6 млн кВт · год, що на 10,1% менше показника минулого тижня (161,8 млн кВт · год). Середньодобове виробництво склало 20,8 млн кВт · год.

З початку листопада ГЕС виробили 324,9 млн кВт · год, що на 75,6% більше прогнозного значення. Для забезпечення балансу в енергосистемі, в понеділок 9 листопада, виробництво електроенергії на ГЕС було значно збільшено і склало 37,6 млн кВт · год, що майже вдвічі перевищило середньодобовий показник генерації ГЕС.

Обсяги виробництва електроенергії на сонячних і вітрових електростанціях (СЕС і ВЕС) продовжують зменшуватися. Зокрема, за вказаний тиждень вони згенерували 79,6 млн кВт · год, що на 35% менше в порівнянні з минулим тижнем (проти 122,4 млн кВт год), що пов’язано з сезонними факторами (несприятливими погодними умовами). При цьому найбільше СЕС і ВЕС виробили електроенергії 13 листопада (16,8 млн кВт · год), а найменше – 9 листопада (5,3 млн кВт · год).

Диспетчерських команд на обмеження ВЕС і СЕС протягом тижня не віддавалося. З початку листопада ВЕС виробили 112,1 млн кВт · год, що на 52,8% менше прогнозного значення, а СЕС – 105,6 млн кВт · год, що на 17,2% менше прогнозу.

Читайте нас в Twitter, Facebook і Telegram ⚡️ Енергетичний фронт

⚡️ Читайте нас у Twitter, Facebook та Telegram