Нафтогаз запропонував передати йому у власність шість держТЕЦ “для застосування енергоефективних технологій”

НАК “Нафтогаз України” запропонував Фонду держмайна (ФДМ) передати йому у власність і управління шість державних теплоелектроцентралей (ТЕЦ), щоб продемонструвати дієвість застосування енергоефективних технологій.

“Ми отримали цікавий досвід в центральному опаленні – це Новий Роздол та Новояворівськ (Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ), і на базі цього досвіду, я сьогодні на цю тему говорив з паном Сенниченко (глава ФДМ) – розглянути варіант передачі нам в капітал і управління шість державних ТЕЦ”, – сказав глава” Нафтогазу “Андрій Коболєв в ході он-лайн дискусії на Youtube-каналі Газправда.

За його словами, партнером “Нафтогазу” в цьому проекті може виступити одна із зарубіжних компаній.

“Тоді ми зможемо в них інвестувати, привести в порядок і продемонструвати як правильна модернізація, кошти, і, швидше за все, наш закордонний партнер, який виявив бажання заходити з нами в ці інвестиції, зможуть змінити ситуацію в шести містах”, – зазначив Коболєв.

Як повідомлялося, “Нафтогаз” неодноразово заявляв про проблеми з енергоефективністю в сфері центрального та індивідуального опалення в Україні. Компанія, зокрема, пропонувала направити частину коштів так і не залученого через відсутність узгодження з боку Кабміну так званого “китайського кредиту” на модернізацію систем індивідуального опалення в приватних будинках малозабезпечених споживачів.

У квітні 2020 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) повідомив, що розглядає можливість надання “Нафтогазу” контролю над низкою державних ТЕЦ, що знаходяться сьогодні під управлінням ФДМ.

Йшлося, зокрема, про контроль над ДП “Сєвєродонецька ТЕЦ”, акціонерними товариствами “Одеська ТЕЦ”, “Криворізька теплоцентраль”, “Херсонська ТЕЦ”, “Миколаївська ТЕЦ” і “Дніпровська ТЕЦ”.

У свою чергу у ФДМ відзначали, що розглядається кілька варіантів вирішення подальшої долі держТЕЦ: приватизація, передача в концесію, місцевим громадам або “Нафтогазу”.

Група НАК «Нафтогаз України» – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС. «Нафтогаз України» об’єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Група є монополістом зі зберігання...
⚡️ Читайте нас у Twitter, Facebook та Telegram