бюджет

Мінфін занепокоєний, що 40 млрд грн “електричних” боргів не передбачені в держбюджеті

Міністерство фінансів констатує, що станом на 28.08.2021 заборгованість ДП “Гарантований покупець” (ДП “ГарПок”) перед виробниками електроенергії для забезпечення потреб населення становила 7,1 млрд грн, перед виробниками електроенергії за «зеленим» тарифом – 22,7 млрд грн.

У свою чергу НЕК «Укренерго» заборгував ДП «Гарантований покупець» 29,8 млрд гривень.

Мінфін також звертає увагу, що відповідно до закону «Про ринок електроенергії» за рішенням уряду виконання спеціальних обов’язків покладено на “Енергоатом” і “Укргідроенерго” (шляхом продажу електроенергії гарантованому покупцю у визначених обсягах та за фіксованою ціною) та на оператора системи передачі електричної енергії – “Укренерго”. “При цьому право на отримання компенсації економічно обґрунтованих витрат, здійснених такими суб’єктами господарювання, законом не передбачено”, – додають у міністерстві.

У держвідомстві звертають увагу, що в 2021-2024 роках мають бути здійснені значні виплат за гарантованими державою запозиченнями суб’єктів господарювання, в т.ч. “Укренерго” – 15,7 млрд грн, “Енергоатом” – 8,7 млрд грн, “Укргідроенерго” – 4,8 млрд грн.

Мінфін зазначає, що “подальша невизначеність щодо формування цін та тарифів, покладення спеціальних обов’язків, а також можливе падіння попиту та рівня споживання через карантинні обмеження внаслідок пандемії, зниження платоспроможності споживачів, зростання рівня безробіття тощо матимуть негативний вплив на діяльність суб’єктів господарювання паливно-енергетичного комплексу”.

“Урегулювання вказаних питань може потребувати додаткових витрат з державного бюджету, а їх не вирішення може призвести до поглиблення кризи неплатежів та погіршення фінансового стану суб’єктів господарювання-учасників ринків електричної енергії та газу, що у подальшому відобразиться на зменшенні надходжень державного бюджету”, – наголошує Міністерство фінансів.

У Мінфіні також нагадують, що Верховна Рада в 2020 році ухвалила закони «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії» (від 17.06.2020 № 719-IX) щодо погашення заборгованості, що утворилася на ринку електроенергії станом на 01.07.2019 за рахунок державного бюджету та «Про альтернативні джерела енергії» (від 21.07.2020 № 810-ІХ) щодо фінансової підтримки ДП «Гарантований покупець» з держбюджету в розмірі не менше 20% прогнозної виробітки електричної енергії з альтернативних джерел.

“На реалізацію зазначених законів у 2021 році необхідні кошти у сумі 39,5 млрд грн, які Державним бюджетом України на 2021 рік не передбачено”, – нагадує Міністерство фінансів.

⚡️ Читайте нас у Twitter, Facebook та Telegram